A futballpálya méretei szigorúan meghatározottak a nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályai szerint. Mégis, a pályák tényleges méretei bizonyos határok között változhatnak, ami izgalmas különbségeket eredményez a világ különböző stadionjaiban. Lássuk részletesebben a futballpályák méreteit és az ezzel kapcsolatos érdekességeket!

A FIFA előírásai

A hivatalos FIFA-szabályok szerint egy futballpálya hossza 90-120 méter között, szélessége pedig 45-90 méter között lehet. A pálya téglalap alakú, a rövidebb oldalakat kertté (kapu mögötti terület), a hosszabbakat oldalvonalaknak nevezik.

A kedvelt arányt a 105×68 méteres méret jelenti, mivel ez felel meg leginkább az „arany középútnak”: elég tágas, de nem túl nagy a játékhoz. A világ leghíresebb stadionjai is ezt a méretet részesítik előnyben.

Mekkora egy focipálya?

Extrém méretek

Annak ellenére, hogy a FIFA szabályai viszonylag szűk határokat szabnak, akadnak ízig-vérig extrém méretű focipályák a világon különleges okok miatt:

A legnagyobb: A Fekete-tengeri Konstanca városában található 114×90 méteres pálya a világ egyik legnagyobb profi futballpályája. Építői a jövőre készültek, hogy a méret esetleges változásai esetén is megfeleljen a követelményeknek.

A legkisebb: A dán Staakundevig pályája mindössze 38×18 méter – kisebb, mint egy átlagos lakótelepi futballpálya.

Érdekességek a focipályákról

  • A kapuk közötti távolság pontosan 100 méter UEFA előírás szerint.
  • A budapesti Puskás Aréna mezeit új generációs, egyesített fűkeverék díszíti.
  • A marokkói Tánger stadionját úgy építették, hogy a pálya pontosan Mekka irányába néz.
  • A vb 2022 döntőjének helyszínén, a luzsniki stadionban a pálya füve hűtött-fűtött rendszerrel volt ellátva.

A stadionok díszes templomainak méreteit ma már akár lézersugarakkal is képesek bemérni milliméter pontosan.

A pályaméreteket továbbá számos praktikus szempont is befolyásolja: például, hogy legyen elég hely a játékosok mellett az edzőknek, a bíróknak, a televíziós kamerastáboknak és a reklámoknak is a pálya közelében.

A nemzetközi előírások szigorú megtartása ellenére a futballpályák konkrét méretei idomulnak az adott város hagyományaihoz, a stadion építészeti adottságaihoz és egyéb környezeti tényezőkhöz. Ez mind-mind hozzájárul az egyes pályák különleges atmoszférájához és egyediségéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük