A les, vagy más néven hivatalos nevén játékvezető általi les-helyzetjelzés az egyik legvitatottabb és leginkább félreértett szabály a labdarúgásban. Ez a szabály meghatározza, hogy mikor kerül egy játékos les-helyzetbe, ami azt jelenti, hogy szabálytalanul, a játék szellemével ellentétes módon szerzi meg a labdát. A les-szabály létezése biztosítja a mérkőzések sportszerűségét és kiszűri a tisztességtelen előnyöket. Lássuk, miről is van szó pontosan!

A les-szabály értelmezése

A les-szabály a következőképpen szól: „Egy játékos les-helyzetben van, ha a labda legutolsó érintésekor ezen játékos teste (a lábakat nem számítva) messzebb van az ellenfél kapuvonalától, mint az utolsó előtti védőjátékos (a kapus is védőjátékosnak számít).”

Mi az a les?

Egyszerűbben megfogalmazva: ha egy támadó játékos a labdaérintéskor arrébb helyezkedik el, mint az utolsó védő (nem számítva a kapust), akkor les-helyzetben van. Ilyenkor a játékvezető les-szituációt jelez, és az ellenfél csapat indirektet kap.

Érdekességek a les-szabállyal kapcsolatban

  • A les-szabály 1863-ban került be a futballszabályok közé. Akkoriban „megelőző szabálynak” hívták.
  • Az első hivatalos les a Sheffield-i hivatalnok, John Charles Clegg nevéhez fűződik 1866-ból.
  • A les-szabály megítélése mindig is heves vitákat váltott ki. A kritikusok szerint túlságosan bonyolult, míg támogatói szerint ez teszi érdekessé és taktikussá a játékot.

A les-szabály praktikus alkalmazása

Az egyik leggyakrabban előforduló eset, amikor egy csatár les-helyzetbe kerül, az a következő: A csatár a félpálya környékén helyezkedik el, és amikor csapattársa elrúgja a labdát, ő már az utolsó védő előtt van. Ilyenkor a játékvezető les-szituációt jelez, még akkor is, ha a csatár végül nem éri el a labdát.

Egy másik jellemző szituáció a kipattanó játékhelyzetekből adódik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a védők egy pillanatra megfeledkeznek egy jól elhelyezkedő csatárról, aki aztán les-helyzetből szerzi meg a labdát. A szabály erre az esetre is érvényes!

A virtuális segédvonal (VAR) bevezetése

A modern futballban a videobíró (VAR) rendszer segítségével a játékvezetők egy virtuális vonalat húzhatnak, ami pontosan megmutatja, melyik játékos helyezkedett el leselőnyös helyzetben a les-gyanús szituációknál. Ez nagyban segíti a játékvezetők munkáját, és csökkenti a vitatott helyzetek számát.

Annak ellenére, hogy a les-szabály látszólag egyszerű, a gyakorlatban rengeteg részletre kell odafigyelni a megfelelő megítélése érdekében. A topligákban játszó csapatok kiemelt hangsúlyt fektetnek a jól időzített letámadásokra és az ellenfél kijátszására a les-szabályon keresztül, így várhatóan a jövőben is sok vitát fog még generálni ez a több mint 150 éves futballszabály.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük