A híres „Squadra Azzurra” azúrkék mezeinek eredete egészen a 19. század végére nyúlik vissza. Íme a rendkívül gazdag történet és érdekességek a hazai olasz mezek karakteres színével kapcsolatban:

A kék olasz mez eredete

Az uralkodóház színei adták az alapot. 1910-ben a Savoyai-ház által elrendelt hivatalos nemzeti színeket – a zöldet, a fehéret és a vöröset – használták az első olasz mezeken. Az 1920-as évek elején azonban fokozatosan áttértek az olasz királyi ház, a Savoyaiak dinasztikus színére, az azúrkékre.

1954-től hivatalosan is ez az árnyalat vált a csapatmezek standard színévé. Innen származik a válogatott „Squadra Azzurra” (Azúr csapat) elnevezése.

Mitológiai háttér

A kék szín azonban ennél jóval mélyebben gyökerezik az olasz kultúrában. Az antik görög és római mitológiában számos vonatkozása van. Jelképezte a nyugalmat, a bölcsességet és a szerénységet – tulajdonságok, amelyek talán jól jellemzik a Squadra Azzurra stílusát a pályán is.

Továbbá a kék az itáliai ég tiszta, karakteres árnyalatával is társítható, ami szintén hozzájárulhatott népszerűségéhez a nemzeti válogatott viseletében.

Híres győzelmek kék színben

Az olasz mezek azúrkék színének jelentőségét tovább növelte, hogy számos történelmi sikerüket e szerelésben érték el. Íme néhány kiemelkedő győzelem:

  • 1934-es világbajnoki cím – Először öltöztek teljesen azúrkék mezbe
  • 1968-as Európa-bajnoki cím
  • 1982-es világbajnoki cím
  • 2006-os világbajnoki cím

Szurkolói identitás

Az évtizedek során a hazai kékek messze többet jelentenek egy egyszerű sportmezénél. Kifejezik az olasz futballhöz való mély ragaszkodást és a nemzeti büszkeséget világszerte. Bárhol is legyenek, az olasz szurkolók által viselt hagyományos azúrkék mezek összetartják és erősítik a csapat iránti szenvedélyüket.

Miért kék az olasz mez?

Ikonikus játékosok

A nagy olasz labdarúgók nevei is egybefonódtak az azúrkék mezzel. Legenda státuszú alakok, mint Paolo Rossi, Roberto Baggio, Fabio Cannavaro és Gianluigi Buffon – mindannyian szerepeltek a nemzeti csapat kék szerelésében és örökre beírták nevüket a sikerekben.

Napjaink trendjei

Az ikonikus kék hazai mez tradíciója töretlen, a mai korban is tovább él. A válogatott kiegészítő mezei azonban gyakran jelentős innovációkat mutatnak. Dizájnereik újabban bevonják az olasz reneszánsz művészet örökségét is.

Bár a kék kétségkívül meghatározó marad, 2022-ben az olasz rajongók nagy vitát folytattak egy zöldesfehér, rendhagyó hazai mez tervezett bevezetése miatt.

A hagyományok tisztelete mellett az olasz foci mindig is a progresszió és az újítások terepe is volt. De bárhová is vezet majd az út, az azúrkék örökké össze lesz kötve a hatalmas olasz futballsikerekkel és a nemzeti karakterrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük