A brit Daniel Dubois hatalmas szenzációt okozott a bokszvilágban, amikor 2024. szeptember 21-én, a Wembley Stadionban megrendezett nehézsúlyú címmeccsen az ötödik menetben kiütötte Anthony Joshuát. Ez a győzelem lehetőséget ad Dubois-nak, hogy komoly kihívóként tekintsenek rá a nehézsúlyú világbajnoki címért folytatott harcban, és egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megküzdhessen a Tyson Fury és Oleksandr Usyk közötti visszavágó győztesével​

Ki az a Daniel Dubois?

Daniel Dubois, becenevén „Dynamite”, a brit boksz egyik feltörekvő sztárja. 1997-ben született Londonban, és már fiatalon elkezdte építeni karrierjét a ringben. Korán felkeltette a figyelmet nyers erőteljes stílusával, valamint kiemelkedő ütőerejével, amit a ringben „dinamitként” használt. A karrierje során gyorsan növelte ismertségét, és számos győzelmet aratott lenyűgöző teljesítménnyel. Az egyik legnagyobb áttörése 2022-ben történt, amikor megszerezte a WBA (rendszertelen) nehézsúlyú világbajnoki címet, majd 2023-ban az IBF övet is a derekára csatolhatta​(

A mérkőzés Anthony Joshua ellen a legnagyobb kihívása volt. Joshua kétszeres nehézsúlyú világbajnok, aki korábban olyan neveket győzött le, mint Wladimir Klitschko vagy Andy Ruiz. Joshua karrierje során a boksz rajongók egyik kedvence lett, és sokan várták visszatérését a legnagyobbak közé. A Dubois elleni összecsapás azonban másképp alakult, mint ahogy azt sokan előre gondolták.

Daniel Dubois

A mérkőzés alakulása

A Wembley Stadionban 96 ezer szurkoló előtt megrendezett mérkőzés hatalmas feszültséggel indult. Joshua volt az esélyesebb, hiszen Dubois-t sokan még mindig tapasztalatlannak tartották a nehézsúly elitjeihez képest. Dubois azonban már az első menetben agresszív támadásokkal lépett fel, és gyorsan egyértelművé tette, hogy nem fog visszavonulni a nyomástól​.

Joshua már az első menetben padlóra került egy kemény jobb kezes találattól, amit a közönség döbbenten figyelt. Bár a harmadik menetig sikerült talpra állnia, Dubois újra és újra megrogyasztotta őt egy hatalmas balhoroggal. A negyedik menetben Dubois folytatta a támadást, és Joshua egyre nehezebben találta a válaszokat ellenfele ütéseire.

A döntő pillanat az ötödik menetben jött el, amikor Dubois egy újabb jobb kezes ütést helyezett el Joshua állán, amely végleg lezárta a mérkőzést. Joshua képtelen volt felállni, és a mérkőzést kiütéssel zárták. Ezzel a győzelemmel Dubois bebizonyította, hogy nem csak egy átmeneti jelenség, hanem komoly kihívója lehet a nehézsúlyú trónnak.

Mit jelent ez a vereség Joshua számára?

Anthony Joshua számára ez volt a negyedik veresége 32 profi mérkőzése során. A vereség komoly csapást jelent számára, különösen azért, mert sokan úgy vélték, hogy ez a mérkőzés nyitva hagyja számára az utat a Tyson Fury-Oleksandr Usyk visszavágó győztesével való megküzdésre, amellyel akár ismét egyesíthette volna a nehézsúlyú világbajnoki címeket. Joshua promótere, Eddie Hearn megerősítette, hogy Joshua rendelkezik egy visszavágási záradékkal, amelyet valószínűleg ki fog használni​.

Joshua a mérkőzés után elismerte, hogy Dubois élesebb és gyorsabb volt ezen az estén, és azt is mondta, hogy továbbra is folytatja a küzdelmet. Ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy esetleg a Fury-Usyk mérkőzés vesztesével mérkőzzön meg a közeljövőben​.

Mi várható a jövőben Dubois számára?

Daniel Dubois most hatalmas nyomást gyakorolt a nehézsúlyú divízió többi nagy nevű versenyzőjére, köztük Tyson Furyra és Oleksandr Usykra is, akik jelenleg a nehézsúly abszolút bajnoki címeiért küzdenek. Usyk és Fury visszavágója decemberben lesz, és Dubois valószínűleg egyikük ellen fog megküzdeni a jövőben. A „Dynamite” Dubois megmutatta, hogy képes komoly károkat okozni a ringben, és senki sem veszi már félvállról​.

Ez a győzelem nemcsak Dubois számára jelent hatalmas áttörést, hanem a nehézsúlyú bokszvilág számára is, hiszen újabb nagy név jelent meg a színen, akivel számolni kell a következő évek során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük